سوالاتی که باید قبل از خرید فرش ماشینی پاسخشان را بدانید

سوالاتی که باید قبل از خرید فرش ماشینی پاسخشان را بدانید
راهنمای مطالعه

    فرش یکی از وسایل مهم خانه‌های ایرانی است که به دکوراسیون جلوه می‌دهد. اگر قصد خرید فرش ماشینی دارید، با ما همراه باشید تا به شما بگوییم، هنگام خرید فرش ماشینی باید به چه مواردی توجه کنید.

    با توجه به اینکه فرش، چه دستباف و چه ماشینی، کالایی هزینه‌بر است، پس باید مراقب باشید، فرش خوب و باکیفیتی بخرید. از آنجایی‌که فرش‌ ماشینی، به وسیله ماشین‌آلات صنعتی بافته می‌شود و سرعت تولید آنها بالاست و همچنین مواد اولیه‌شان به راحتی فراهم می‌شود، ارزان‌تر از فرش‌های دستباف هستند.

    این نوع فرش‌ها هم مانند فرش‌های دستباف، از نقش و تصاویر هنری متنوعی برخوردارند. فرش‌های ماشینی، بسته به نوع الیاف و کیفیت آن، حدود ۲۰ سال عمر می‌کنند. البته اگر از آن به خوبی مراقبت شود، حتی مدت زمان بیشتری هم کار می‌کند.

    راهنمای خرید فرش، انواع فرش ماشینی

    پیش از خرید فرش، باید چند سوال از خود بپرسید تا بدانید که کدام نوع فرش مناسب‌تان است:

    ۱- فرش ماشینی‌ را از چه جنسی انتخاب کنم؟

    چند نوع فرش از نظر جنس الیاف داریم که از آنها می‌توان به ۵ مورد پشمی، آکریلیک، پلی‌استر، پلی‌پروپیلن و نایلونی اشاره کرد. ویژگی‌های هر یک از این فرش‌ها در ادامه توضیح داده شده است

    ۱. فرش‌های پشمی

    راهنمای خرید فرش، پشمی

    فرش ماشینی پشمی، فرشی است که در تولید آن از نخ پشم (که معمولا از گوسفند به‌دست می‌آید)، استفاده می‌شود. از آنجایی‌که نخ پشم، طبیعی است، بادوام است. همچنین  گرد و خاک را به خود نمی‌گیرد. فرش‌های پشمی به دلیل اینکه نرم هستند، طرفداران بسیاری دارند.

    این نوع فرش محکم است و گرما را به خود جذب می‌کند. به راحتی لک نمی‌شود و در صورت لک شدن، بدون دردسر تمیز می‌شوند. اگر اتاق‌تان در بخشی از خانه است که نسبت به قسمت‌های دیگر سرد است، از فرش پشمی برای آن استفاده کنید. البته به دلیل اینکه رطوبت را به خود جذب می‌کند، مناسب مکان‌های مرطوب نیست.

    از آنجایی‌که این فرش بادوام است، به درد اتاق‌های پررفت‌وآمد مانند اتاق نشیمن یا غذاخوری می‌خورد. بیشتر فرش‌های پشمی، از نخ صددرصد پشمی تولید می‌شوند. اما در برخی از این فرش‌ها، ناخالصی وجود دارد. یعنی ۸۰ درصد از پشم و ۲۰ درصد نایلون یا پلی‌پروپلین هستند که به فرش پشمی ترکیبی معروف‌اند.

    ۲. فرش‌های پلی‌پروپلین

    ۳۰ درصد از بازار فرش، به فرش‌هایی اختصاص دارد که با نخ از جنس پلی‌پروپلین که با نام الفین (Olefin) هم معروف است، تولید شده‌اند. این نوع فرش در برابر رطوبت و کپک، بسیار مقاوم است و مناسب خانه‌هایی است که در مناطق مرطوب زندگی می‌کنند.

    از آنجایی که این نوع فرش از دوام خوبی برخوردار است، به خود لکه نمی‌گیرد و همچنین راحت شسته می‌شود، مناسب اتاق‌های پررفت و آمد، به ویژه اتاق کودکان است. درضمن به دلیل اینکه این نوع فرش‌ها بسیار نرم هستند، از آنها برای اتاق خواب هم می‌توان استفاده کرد.

    ۳. فرش‌های پلی‌استر

    الیاف پلی‌استر، به دلیل ظاهر براق و درخشنده‌ای که دارند، یکی از محبوب‌ترین نخ‌ها برای بافت فرش‌اند. در واقع با وجود این نوع الیاف، می‌توان فرش‌های رنگی متنوعی تولید کرد. یکی دیگر از دلایلی که فرش‌های پلی‌استر را محبوب کرده است، ضدلک بودن آنهاست. الیاف پلی‌استر، دارای سلول‌های بسته هستند. یعنی هیچ منفذی ندارند که لکه‌ها به آنها نفوذ کرده و درون فرش باقی بمانند.

    البته این نوع فرش نباید در معرض گرد و خاک قرار گیرد، زیرا گرد و غبار به راحتی به روی آن می‌نشیند و از ظاهر خوب آن، کم می‌کند. البته فرش‌های پلی‌استر، به اندازه فرش‌های دیگر مانند نایلونی بادوام نیستند و به درد اتاق‌های پررفت و آمد نمی‌خورند. فرش‌های پلی‌استری در سبک و کیفیت‌های گوناگون و با هر بودجه‌ای در دسترس است.

    ۴. فرش‌های آکریلیک

    راهنمای خرید فرش، ماشینی

    اگرچه نمی‌توان فرش ماشینی با الیاف ۱۰۰درصد آکریلیک، پیدا کرد، این نوع نخ با انواع نخ‌های دیگر مانند پشم، ترکیب شده و برای بافت فرش به کار می‌رود. به همین دلیل ظاهر آنها شبیه فرش‌های پشمی است و البته مانند آن نرم و محکم است و به راحتی لکه به خود نمی‌گیرد و شستن آن سخت نیست.  فرش‌‌های از جنس آکریلیک  در برابر رطوبت، کپک و رنگ‌پریدگی مقاوم هستند. اما آنها در برابر مواد شیمیایی قلیایی بسیار حساس‌اند و به رنگ قهوه‌ای در می‌آیند.

    ۵. فرش‌های نایلون

    تقریبا دو سوم الیاف فرش‌های ماشینی از نایلون هستند. این الیاف در برابر گردو خاک و کپک، مقاوم هستند. در ضمن سنگینی وسایل خانه، مانند مبلمان را هم به خوبی، تحمل می‌کنند. فرش‌های نایلونی در رنگ‌های مختلف و زیبا تولید می‌شوند. این نوع فرش، دوام بسیار بالایی دارد.

    البته رنگ فرش‌های نایلونی در مدت زمان کمی کم می‌شود و رنگ‌پریده به نظر می‌آیند. فرش نایلونی از نظر قیمت،‌ گران‌ترین الیاف مصنوعی است. بنابراین این فرش، نسبت به فرش‌های دارای الیاف مصنوعی مانند پلی‌استر، گران‌تر است.

    ۲. کیفیت فرشی که می‌خرم با چک کردن چه مواردی قابل بررسی است؟

    اگر با فرش‌های مختلف سروکار داشته باشید، تشخیص نوع مرغوب آن برایتان بسیار ساده است اما اگر فقط قصد خرید یک فرش خوب برای منزل‌تان دارید، پس کارتان یک کم مشکل می‌شود. عوامل مختلفی در تعیین یک فرش باکیفیت یا بی‌کیفیت موثر است. در ادامه به چند مورد آن اشاره شده است:

    ۱. شانه و تراکم فرش

    به تعداد ریشه‌ها یا همان گره‌ها در واحد عرضی فرش – که معمولا یک متر عرض سنجیده می‌شود-  شانه فرش گفته می‌شود و به تعداد گره‌ها یا ریشه‌ها، در یک متر از طول فرش را تراکم فرش می‌گویند. فرش ۵۰۰ شانه‌ یعنی در هر متر از عرض آن ۵۰۰ گره بافته شده و فرش با تراکم ۷۰۰، یعنی در هر متر از طول آن ۷۰۰ گره بافته شده است.

    هر چه تعداد شانه و تراکم فرش بیشتر باشد، بافت فرش ظریف‌تر خواهد بود. اما از نظر کیفیت، نمی‌توان گفت شانه و تراکم بیشتر، فرش را باکیفیت می‌کند. زیرا برخی از فرش‌ها را با نخ‌های بی‌کیفیت می‌بافند و با وجود سنگین بودن، بی‌دوام هستند. بنابراین اگر می‌خواهید فرش‌تان، بافت ظریفی داشته باشد، به تعداد شانه و تراکم آن توجه کنید.

    ۲. طرح و رنگ فرش

    هنگام خرید فرش به رنگ آن توجه کنید. گاهی اوقات فرش‌ها به خوبی  رنگ‌ نشده‌اند و رنگ قسمت بالای آن و پایین آن، ممکن است متفاوت باشد و این زیبایی فرش کم می‌کند. در ضمن مراقب باشید که طرح‌های نقش بسته روی قالی، با یکدیگر تقارن لازم را داشته باشند. فرشی که طرح‌هایش با یکدیگر قرینه نباشند، جلوه و زیبایی خود را از دست می‌دهد.

    ۳. برای کدام اتاق چه فرشی بخرم؟

    پیش از خرید فرش، باید بدانید که می‌خواهید برای کدام یک از اتاق‌ها فرش لازم دارید و چه فرشی مناسب اتاق‌تان است. در ادامه چند نکته در این زمینه مطرح شده است.

    ۱. فرش مناسب اتاق‌های پررفت‌وآمد

    هنگام خرید فرش ماشینی برای اتاق، ابتدا بررسی کنید که چه مقدار رفت و آمد در اتاق انجام می‌شود. اگر اتاق‌تان پر تردد است، پس باید فرشی انتخاب کنید که در برابر فرسودگی بادوام باشد و از الیاف مقاومی بافته شده باشد. بهترین فرش برای این اتاق‌ها، فرش‌های نایلونی هستند.

    ۲. فرش مناسب اتاق کودک

    راهنمای خرید فرش، اتاق کودک

    درضمن برای اتاق‌ کودکان که ممکن است فرش را به دلایل مختلف زود به زود کثیف کنند هم باید فرشی خریداری کنید که الیاف آن محکم و در عین حال قابل شستشو باشد. معمولا فرش‌هایی که با الیاف مصنوعی تولید شده‌اند، مانند نایلون، بادوام‌تر هستند.

    ۳. اتاق مهمانی

    برای اتاق‌ مهمانی بهتر است فرضی انتخاب کنید که رنگ مناسبی داشته باشد. الیاف و پرز فرش‌های اتاق مهمانی هرچه نرم‌تر و پرپشت‌تر باشد، بهتر است. فرش‌های پشمی که نرم هستند، مناسب اتاق مهمانی‌اند. در ضمن طرح‌های پیچیده و زیبای فرش را هم در نظر بگیرید. انواع فرش‌ ماشینی با طرح‌های زیبایی در بازار یافت می‌شود.

    ۴. بزرگ جلوه دادن اتاق‌های کوچک

    راهنمای خرید فرش، اتاق‌های کوچک

    اگر می‌خواهید اتاق کوچک‌تان، بزرگ جلوه کند، پس فرش ماشینی در آن بیندازید که پرپشت و البته رنگ آن روشن باشد. فرش‌هایی که از نظر کرک، پر و یکدست هستند و رنگ‌های روشنی دارند، می‌توانند محیط اطراف خود را بزرگ نشان دهند. این نوع فرش، مناسب اتاق‌های مهمانی هم هست.

    کلام آخر درباره فرش ماشینی

    خرید فرش کار چندان سختی نیست. فقط قبل از خرید باید بدانید چه نوع فرشی برای اتاق‌های‌تان می‌خواهید. با مطالعه راهنمایی‌هایی هم که در اینجا شده است، می‌توانید فرش دلخواه و مناسب‌تان را خریداری کنید.

    تهیه شده در: درجه
    {{totalCount}} دیدگاه‌
    {{name.error}}
    {{email.error}}
    {{commentViewData.commentLength - commentMessage.value.length}} کاراکتر باقی مانده
    {{commentMessage.error}}

    ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید