بهترین ماشین آفرود در ایران؛ از خودروهای آفرود ارزان تا گرانقیمت
بهترین ماشین آفرود ارزان کدام است؟ این سوالی است که عاشقان رانندگی در طبیعت بارها از خود پرسیدهاند. با درجه همراه شوید تا چند مدل از بهترین ماشینهای آفرود در ایران را به شما معرفی کنیم.
آفرود چیست؟
لذت گشتوگذار در طبیعت، جادههای برفی، شن و ماسهای و کوهستانی با خودرو شخصی آرزوی بسیاری از رانندگان است اما هر خودرویی را نمیتوان به بیراههها برد و مسیرهای ناهموار را با آن درنوردید.
خودرو آفرود برای همین ساخته شده تا افراد با آن در دشت و کوه و بیابان رانندگی کرده و مکانهای بکر و ناشناخته را فتح کنند. در ادامه به معرفی بهترین ماشین آفرود در ایران میپردازیم.
بهترین ماشین آفرود چه ویژگیهایی دارد؟
خودروهای آفرود معمولاً دارای شاسی مستقل، تایرهای پهن با آجهای مخصوص و ارتفاع مناسب از سطح زمین هستند. چون ممکن است در طول مسیرهای آفرودی نیاز به عبور از رودخانه یا گودالهای پر از آب باشد، هواکش این خودروها به قسمت بالا منتقل شده و از طریق یک لوله پلاستیکی مجهز به اسنورکل، عملیات هوادهی به موتور انجام میشود. به این ترتیب امکان نفوذ آب به درون موتور بسیار کاهش پیدا میکند.
زوایای ورود و خروج یا حمله و فرار برای عبور از ناهمواریها در خودروهای آفرود بسیار اهمیت دارد. سپرهای کوچک که در ارتفاع بالاتر نصب میشوند، باعث بهبود این زوایا میشود و ماشین آفرود با راحتی بیشتری میتواند از ناهمواریها عبور کند.
مهمترین ویژگی فنی ماشین آفرود استفاده ار سیستم چهارچرخ محرک دو دیفرانسیل است که معمولا با قفل دیفرانسیل عقب همراه میشود.
بدین ترتیب قابلیت حرکت این اینگونه اتومبیلها در مسیرهای ناهموار نسبت به ماشینهای معمولی بهشدت افزایش پیدا میکند و احتمال گیر افتادن آنها در پستی و بلندهای مسیر به حداقل میرسد.
بهترین ماشین آفرود ارزان در ایران
بهترین ماشین آفرود ارزان در رده قیمتی زیر ۴۰۰ میلیون قرار میگیرد. طبیعتاً در این رده قیمتی باید سراغ خرید خودرو کارکرده بروید و مدل نو در دسترس نیست.
در حال حاضر نیسان پاترول ۶ یا ۴ سیلندر، انواع پاژن، نیسان پیکاپ، مدلهای قدیمیتر میتسوبیشی پاجرو و برخی مدلهای قدیمی تویوتا لندکروز سری جی ۴۰ و جی ۷۰ بهترین ماشین آفرود ارزان به حساب میآیند.
در فهرست بهترین ماشین آفرود نیسان پاترول که از دهه ۶۰ تا اوایل دهه ۸۰ شمسی روی خط تولید پارس خودرو قرار داشت، یکی از مقرونبهصرفهترین نمونههای موجود در بازار ایران به حساب میآید که طرفداران بسیاری بین افرودسواران پیدا کرده است.
نیسان پاترول در نمونههای ۶ سیلندر و چهار سیلندر به بازار عرضه شده که نسخه چهارسیلندر به دلیل تشابه فنی با وانت زامیاد یا همان نیسان آبی، طرفداران بیشتری پیدا کرده است؛ زیرا هزینههای نگهداری و فرایند تعمیرات آن راحتتر بوده و قطعات این موتور بهراحتی در بازار یافت میشود.
ضمناً عملکرد مطلوب این پیشرانه در تعامل با گیربکس و سامانه چهار چرخ محرک باعث شده است تا پاترول در حال حاضر در فهرست بهترین ماشین آفرود ارزان قرار بگیرد.
بعد از توقف تولید پاترول، شرکت پارس خودرو نیسان رونیز را با پیشرانه مشابه پاترول و سیستم تعلیق ارتقاءیافته به بازار ارائه کرد که علیرغم قابلیتهای آفرود نسبتا قابل قبول، نتوانست جای پاترول را برای آفرودسواران بگیرد. به ویژه قیمت بالاتر آن باعث شد تا علاقهمندان به بیراههنوردی همچنان تمایل بیشتری به پاترول نشان دهند.
نیسان سرانزا هم دیگر شاسی بلند پارس خودرو بود که در واقع نمونه خانوادگی نیسان پیکاپ به حساب میآمد و در طول سالهای دهه ۸۰ به بازار کشور عرضه شد. سرانزا قابلیت آفرود مناسبی دارد اما بهاندازه دیگر خودروهای آفرودی در ایران پرطرفدار نیست.
بعد از توقف تولید پاترول، شرکت پارس خودرو نیسان رونیز را با پیشرانه مشابه پاترول و سیستم تعلیق ارتقاءیافته به بازار ارائه کرد که علیرغم قابلیتهای آفرود نسبتا قابل قبول، نتوانست جای پاترول را برای آفرودسواران بگیرد. به ویژه قیمت بالاتر آن باعث شد تا علاقهمندان به بیراههنوردی همچنان تمایل بیشتری به پاترول نشان دهند.
نیسان سرانزا هم دیگر شاسی بلند پارس خودرو بود که در واقع نمونه خانوادگی نیسان پیکاپ به حساب میآمد و در طول سالهای دهه ۸۰ به بازار کشور عرضه شد. سرانزا قابلیت آفرود مناسبی دارد اما بهاندازه دیگر خودروهای آفرودی در ایران پرطرفدار نیست.
بهترین ماشین آفرود با قیمت متوسط
اگر سطح بودجهتان نسبتاً بالاست و میخواهید ماشین آفرود خانوادگی مناسب تهیه کنید، گزینههایی مثل سوزوکی ویتارا و کیا موهاوی انتخابهایی منطقی هستند.
سوزوکی ویتارا در ردههای قیمتی مختلف در بازار ایران وجود دارد، چراکه سالهای سال است روی خط تولید ایران خودرو حاضر بوده و میتوانید مدلهای قدیمیتر آن را با قیمت پایینتر در بازار تهیه کنید. نمونههای ۲.۴ لیتری ویتارا به دلیل توان موتور بالاتر، قابلیت بهتری در آفرودنوردی دارند.
کیا موهاوی که به صورت ۶ و هشت سیلندر به کشور وارد شده است، به دلیل بهرهمندی از شاسی مستقل و سامانه چهارچرخ محرک میتواند گزینه مناسبی برای خانوادههای طبیعتگرد باشد. البته صاحبان این خودرو معمولا علاقه زیادی به بیراههنوردی با اتومبیل نسبتاً لوکس خود ندارند.
در فهرست بهترین ماشین آفرود با قیمت متوسط، کیا موهاوی ۸ سیلندر گزینه بهتری برای عبور از جادههای خاکی و بیراههها است؛ چون موتور توان بالاتری برای غلبه بر وزن سنگین خودرو دارد.
بهترین وانتهای چینی آفرودی در ایران
اخیراً خودروسازان داخلی علاقه بیشتری به عرضه وانت پیکاپهای دو دیفرانسیل آفرودی نشان دادهاند. با توجه به عدم همکاری برندهای معتبر جهانی در زمان تحریم، تولیدکنندگان داخلی به سمت خودروسازان چینی متمایل شدهاند و در سالهای اخیر چند نمونه از وانت پیکاپ های دو دیفرانسیل چینی ویژه آفرود و مصارف شهری را به بازار ایران ارائه دادهاند.
تا پیش از آن ،تویوتا هایلوکس یکی از بهترین و بادوامترین وانت پیکاپ های آفرودی در ایران به حساب میآمد؛ اما این خودرو به صورت وارداتی به کشور راه پیدا کرده بود و پس از لغو واردات خودرو، دیگر مدلهای جدید آن به دست مشتریان ایرانی نرسیدند.
پیکاپ های آفرود چینی بهتدریج جای خالی هایلوکس را گرفتند و در حال حاضر میتوان از وانتهای زیر به عنوان بهترین ماشین آفرود چینی در ایران نام برد:
- آمیکو آسنا به ویژه نمونه توربو اتوماتیک
- کی ام سی T8 کرمان موتور
- فوتون تونلند ایران خودرو
- مکث موتور کلوت
- کینگ لینگ تاگا H از پارا دیزل
وانت پیکاپ یواز پاتریوت هم یک خودروی مناسب آفرود ساخت کشور روسیه است که اخیرا وارد بازار ایران شده و میتواند جزو وانت پیکاپهای مناسب آفرود در بازار فعلی ایران به حساب آید.
البته وانت پیکابهای چینی به دلیل برخورداری از طراحی زیباتر، امکانات بیشتر، خدمات پس از فروش گستردهتر و مزایای دیگر، با اقبال بیشتری در ایران مواجه هستند.
بهترین ماشین آفرود با قیمت بالا
در ردههای قیمتی بالا نیز میتوان محصولات ژاپنی به ویژه تولیدات کمپانی تویوتا را به عنوان بهترین خودرو آفرود در بازار ایران به حساب آورد.
مدلهای مختلف تویوتا لندکروزر سری جی ۲۰۰ و همچنین تویوتا پرادو به همراه FJ لندکروزر بهترین خودروهای آفرود فعلی بازار ایران هستند که قیمت نسبتاً بالایی دارند.
اف جی کروزر نسبت به دو مدل دیگر قیمت مناسبتری دارد. این خودرو اصولاً ویژه آفرود ساخته شده و به دلیل طراحی خاص، بسیار مورد توجه مشتریان نسبتاً متمول قرار گرفته است.
اگر بودجه بیشتری دارید، سراغ پرادو بروید. پرادو ۶ سیلندر در مدلهای مختلفی عرضه شده که نسل چهارم آن با آپشنهای مخصوص آفرود گزینه بهتری است. لندکروزر سری جی ۲۰۰ قیمت بسیار سنگینی دارد و شاید این روزها آفرود رفتن با آن چندان بهصرفه نباشد.
همچنین اگر یک خودرو کاملاً لوکس با قابلیت آفرود مطلوب نیاز دارید، لکسوس LX570 که در واقع پسر عموی مجللتر لندکروزر J200 به حساب میآید، تنها گزینه شما در بازار فعلی ایران خواهد بود.
البته خودروهای گرانقیمتتری مثل محصولات هامر که به صورت محدود در ایران وجود دارند نیز عملکرد آفرودی مطلوبی نشان میدهند، اما به دلیل عرضه محدود و خدمات پس از فروش ضعیف و قیمت غیرمنطقی، چندان با استقبال مواجه نیستند.
معرفی ماشین های آفرودی برتر موجود در ایران
در ادامه تعدادی دیگر از بهترین ماشینهای آفرود در ایران را مورد بررسی قرار میدهیم. البته در این بررسیها نیز قیمت ماشین آفرود را در نظر میگیریم:
نیسان رونیز
نیسان رونیز یکی دیگر از گزینههایی است که میتوانیم آن را در دسته بهترین ماشین آفرود ارزان در ایران جای دهیم. در سال ۱۳۸۲ شرکت پارسخودرو با هدف ورود جدیتر به بازار خودروهای آفرودی و شاسی بلند، نیسان رونیز را به خط مونتاژ خود آورد.
این خودرو با قیمت مناسبتر خود نسبت به رقبا، طراحی جذاب و تواناییهای قابل قبول در آفرود خیلی زود توجه علاقهمندان به ماجراجویی و طبیعتگردی را جلب کرد و به گزینهای محبوب برای کسانی تبدیل شد که بهدنبال یک شاسیبلند دو دیفرانسیل کارآمد بودند. البته عدهای هم بودند که همچنان پاترول را به دلیل قیمت مناسبتر و مقاومت بیشترش به نیسان رونیز ترجیح میدادند.
نیسان رونیز به یک موتور ۲.۴ لیتری ۱۶ سوپاپ تنفس طبیعی مجهز است که در بهترین حالت خود، توان تولید ۱۶۰ اسب بخار قدرت در دور ۵۶۰۰ را دارد. شاید این عدد برای خودرویی با وزن نزدیک به ۱.۸ تن چندان چشمگیر نباشد، اما گشتاور ۲۰۸ نیوتنمتری که در دور موتور ۳۸۰۰ به وجود میآید، عملکرد نسبتاً مناسبی را در مسیرهای سخت فراهم میکند.
یادتان باشد که این خودرو برای سرعتهای بالا یا شتابگیری تند ساخته نشده بلکه تمرکز آن روی عبور مطمئن از مسیرهای ناهموار است. ضرایب مناسب دنده و جعبهدنده کمکی با قابلیت انتخاب حالتهای مختلف نیز به بهبود توان حرکتی آن کمک کردهاند تا رونیز بتواند با قدرت کافی از پس شیبها و مسیرهای دشوار برآید و آفرود هیجانانگیزی را به شما هدیه دهد.
تویوتای هایلوکس
اگر قیمت ماشین آفرود چندان برایتان مهم نیست و دلتان میخواهد سواری یک خودروی آفرودی ژاپنی را تجربه کنید، تویوتا هایلوکس انتخاب مناسبی است. ماشینی که با وجود قدیمیبودن نسخههای داخل ایران آن، هنوز هم ارزش خرید بالایی دارد. تویوتا هایلوکس با طراحی ساده اما هماهنگ خود ظاهر قابل قبولی دارد که مانند بیشتر محصولات تویوتا حالت محافظهکارانه خودش را به شدت حفظ کرده است.
در نمای جلو، جلوپنجره مشکیرنگ با حاشیه کرومی در کنار چراغهای مستطیلی که تا گلگیرها کشیده شدهاند، جلوه خاصی به خودرو دادهاند. البته خطوطی که روی کاپوت کار شدهاند، حس پویایی بیشتری به چهرهی خودرو میبخشند و سپر بزرگ و عضلانی آن هم با بقیه اجزای بدنه هماهنگ است. در مجموع، نمای جلویی هایلوکس ترکیبی از سادگی و استحکام را به نمایش میگذارد که مناسب سلیقه آفرودسواران است.
خوب است بدانید که هایلوکس به یک موتور ۴ سیلندر ۲.۷ لیتری مجهز است که با تکنولوژی DUAL VVT-i، قدرتی حدود ۱۵۸ اسب بخار و گشتاوری معادل ۲۴۱ نیوتنمتر تولید میکند. این نیرو توسط یک گیربکس ۵ سرعته دستی به هر چهار چرخ منتقل میشود.
حین رانندگی، روشن شدن نرم موتور و عایقبندی مناسب کابین حس خوبی منتقل میکند. البته با بالا رفتن دور موتور، صدای پیشرانه اندکی به داخل نفوذ خواهد کرد که اتفاق چندان عجیبی در دنیای ماشینهای آفرودی نیست. به طور کلی میتوانیم بگوییم که عملکرد کلاچ و دنده روان است و شتابگیری خودرو برای یک پیکاپ رضایتبخش است. همچنین سیستم تعلیق دوبل جناغی جلو و فنر شمشی عقب، سواری نسبتاً نرمی در مسیرهای ناهموار فراهم میکنند و دید خوب آینهها و تسلط راننده نیز حس امنیت بیشتری میدهد.
دایون DX
دایون DX از آن دسته خودروهایی است که در ایران کمتر به عنوان ماشین آفرودی شناخته میشود. واقعیت این است که این خودر یک نسخه آفرودی و مجهزتر از مدلهای Y5 پلاس و Y7 محسوب میشود که بر پایه همان پلتفرم ساخته شده است.
این نسخه شامل امکاناتی مانند سپر جلو آفرودی، پایه وینچ، سینی محافظ رادیاتور، رکاب جانبی، سپر عقب بدون زاپاسبند، کیت تعلیق تقویتشده آیرونمن، باربند XD، رینگهای مخصوص آفرود با لاستیکهای پیرینکس و اینترکولر ارتقاءیافته است.
از نظر فنی، دایون DX تفاوتی با مدلهای Y5 پلاس و Y7 ندارد. مدل Y5 از موتور ۲ لیتری 4K21 ساخت میتسوبیشی استفاده میکند که توانایی تولید ۲۰۲ اسببخار قدرت و ۲۸۰ نیوتنمتر گشتاور را دارد. در مقابل، Y7 به موتور بزرگتر ۲.۴ لیتری مجهز شده است که قدرت آن به ۲۱۵ اسببخار و گشتاورش به ۳۲۰ نیوتنمتر میرسد. هر دو خودرو دارای گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک هستند که عملکرد روان و مناسبی در مسیرهای آفرودی ارائه میدهد.
پاژن V6
خودروی پاژن V6 قدرتمندترین نسخه تولیدی این خانواده است که با موتوری ۳۰۰۰ سیسی مشترک با نسل دوم میتسوبیشی پاجرو و هیوندای گالوپر عرضه شده. این موتور توان تولید ۱۶۱ اسب بخار قدرت و ۲۴۵ نیوتنمتر گشتاور را دارد. شتاب صفر تا صد آن حدود ۱۰ ثانیه و حداکثر سرعتش ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت است. مصرف سوخت آن در شهر حدود ۱۴ لیتر و در جاده ۱۰ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است، که بهطور ترکیبی حدود ۱۲ لیتر برآورد میشود. پاژن مخزن سوختی ۸۵ لیتری دارد و استاندارد آلایندگی آن یورو ۴ است.
این خودرو جادار بوده و بسته به نسخه، بین ۵ تا ۹ نفر را در خود جای میدهد. همچنین مجهز به ترمزهای دیسکی با سیستمهای ABS و EBD، فرمان هیدرولیک و امکاناتی مانند دو ایربگ، شیشهها و صندلیهای دستی است.
در بخش آفرود، پاژن عملکرد واقعاً خوبی دارد. سیستم تعلیق آن از نوع پیشرفته است: این سیستم در جلو از بازوهای طولی و در عقب از مکانیزم چهار اهرمه بهره میبرد که باعث پایداری بهتر خودرو در پیچها و مسیرهای لغزنده میشود. کمکفنرهای هیدرولیک تلسکوپی و فنرهای لول نرم بهخوبی ضربات ناشی از ناهمواریها را جذب کرده و راحتی سرنشینان را حفظ میکنند.
موتور قدرتمند، به همراه سیستم فرمان هیدرولیک و ترمز EBD به راننده این امکان را میدهد تا حتی در مسیرهای سخت و بارانی کنترل کامل خودرو را در دست داشته باشد. به طور کلی، اگر به دنبال بهترین ماشین آفرود ارزان در ایران هستید، پاژن V6 میتواند انتخاب مناسبی برایتان باشد.
کاپرا ۲ دیار خودرو
از آنجا که قیمت ماشین آفرود ایرانی سر به فلک میبرد، در نتیجه مجبوریم که به سراغ گزینههای دیگری مانند کاپرا ۲ برویم. کاپرا ۲ یک پیکاپ نسبتاً ساده و مقرونبهصرفه است که طراحی آن چندان جدید و مدرن نیست.
بدنه مکعبیشکل و ارتفاع زیاد از سطح زمین، در کنار چراغهای جلو مربعی و عقب مستطیلی، ظاهری متین و کاربردی به این خودرو دادهاند. این ویژگیها در کنار خطوط ساده بدنه باعث شدهاند که کاپرا در نگاه اول حس استحکام و آمادگی برای شرایط سخت را به خوبی انتقال دهد و در عین حال بیش از حد خشن و زمخت هم به نظر نرسد.
در بخش فنی، کاپرا ۲ به موتور ۲۴۰۰ سیسی ساخت میتسوبیشی با کد 4G69 مجهز است که ۱۲۴ اسب بخار قدرت و ۲۰۰ نیوتنمتر گشتاور تولید میکند. سیستم تعلیق آن در جلو از نوع دو جناقی با میله پیچشی و در عقب فنر شمش است و ترمزها نیز ترکیبی از دیسکی در جلو و کاسهای در عقب هستند که به سیستمهای ABS و EBD مجهز شدهاند. این وانت در دو نسخه تک دیفرانسیل و دو دیفرانسیل عرضه شد و مدل دو دیفرانسیل آن از طریق یک کلید گردان قابلیت قفل دیفرانسیل جلو و فعالسازی کمک سنگین را دارد.
حرف آخر
محدودیت واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سیسی باعث شده تا خودروهای باکیفیت آفرودی طی سالهای گذشته به بازار ایران وارد نشوند و صرفاً مدلهای جدید چینی در کشور حضور پیدا کردهاند که قطعا سطح کیفی آنها نسبت به مدلهای ژاپنی پایینتر است. قیمت بالای خودرو و هزینه نگهداری کمرشکن آن نیز باعث میشود که این روزها بسیاری از علاقهمندان به ورزش آفرود و طبیعتگردی، به جای استفاده از مدلهای گرانقیمت به سمت خودروهای ارزانتر مثل مدلهای قدیمی نیسان پاترول بروند و با حداقل هزینه بیشترین لذت را از طبیعتگردی با خودرو به دست آورند. در این مطلب از بهترین ماشین آفرود ارزان گرفته تا مدلهای گرانتر مثل اف جی کروزر و لکسوس LX570 را معرفی کردیم. شما تجربه استفاده از این خودروها را دارید؟ به نظرتان بهترین ماشین آفرود در ایران کدام است؟